Ilość produktów = 0
|
| |
Wartość = PLN 0.00
|
Seria: ZDROWIE I URODA Autor: Anna Wrzochal ISBN: 9788372779922 Cena: 35.00 Rok wydania: 2021 Opis: Autorka Anna Wrzochal w książce ŻYWIENIE DZIECKA.OD NARODZIN DO PIERWSZEGO ROKU zajmuje się zagadnieniem zdrowotności dziecka, jego żywieniem od płodu do pierwszego roku życia. We wstępie pisze: przeprowadzone badania oraz zestawione statystyki pozwalają śmiało stwierdzić, że styl życia, a przede wszystkim właściwy sposób odżywiania mają ogromny wpływ na długość i jakość życia. Najważniejszym okresem, w którym programowany jest stan naszego zdrowia i życia jest okres płodowy oraz pierwsze lata życia dziecka. Stwierdzono, że właściwe żywienie w tym okresie ma ogromny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu, jego rozwój, wzrost, układ odpornościowy oraz zdolności poznawcze. Jak wykazują współczesne badania, dzieci w Polsce nie są prawidłowo żywione. Z roku na rok sytuacja ta ulega pogorszeniu. Wyniki badań wykazują, że proporcje poszczególnych grup produktów oraz pochodzących z nich składników odżywczych w diecie maluchów były niewłaściwe. Zaobserwowano szereg błędów żywieniowych – zbyt mało produktów mlecznych, warzyw i owoców, natomiast zbyt dużo mięsa i przetworów. Nadal w diecie obserwuje się niedobór w wapń i witaminę D, u innych dzieci stwierdzono nadmierne spożycie cukru, a u innych badanych dzieci nadmiar soli. W innych badaniach wskazano również silną zależność między żywieniem we wczesnej fazie rozwoju dziecka, a skłonnością do nadwagi i otyłości oraz rozwoju chorób towarzyszących w życiu dorosłym. indywidualnego podejścia. Zalecenia żywieniowe mogą się zmieniać w zależności od objawów, nietolerancji, alergii i chorób towarzyszących. Książka z pewnością będzie niezwykle pomocna przyszłym rodzicom, a także rodzicom,którym zależy na zdrowiu i szczęściu dziecka. Wszak zdrowe dziecko, to szczęśliwa rodzina. Szczęśliwa rodzina, to zdrowy i radosny maluszek. Zapraszam do lektury tej książki. O Autorce: Anna Wrzochal mgr inż. Anna Wrzochal – dietetyk i technolog żywności z wykształcenia i z pasji, propagatorka zdrowego stylu życia i założycielka Świętokrzyskiej Kliniki Dietetyka. Młoda i ambitna, pełna energii do działania. Ania współpracuje z przychodnią, cateringiem, ośrodkami rehabilitacyjno-wypoczynkowymi oraz wydawnictwami. Wciąż uzupełnia swoją wiedzę szkoląc się i uczestnicząc w studiach doktoranckich. Dodatkowo prowadzi szkolenia, jest wykładowcą dwóch kieleckich uczelniach, a także pisze artykuły naukowe i książki. Jest autorką książek „Zupy podstawą diety” oraz „ Żywienie jako element profilaktyki i leczenia chorób nowotworowych”, a także współautorką książki „Mamy dla Mamy”. Aktualnie w ramach doktoratu Ania prowadzi badania sposobu żywienia i poziomu aktywności fizycznej dzieci z zespołem Downa, a jako młoda mama pragnie dotrzeć do wszystkich mam z informacją, że żywienie dzieci to największa inwestycja w ich przyszłość. Stron 200 Oprawa broszurowa |